#2 הפצה – ביחד או לחוד
- אלמוג גורביץ
- 29 באפר׳ 2020
- זמן קריאה 6 דקות
עודכן: 10 במאי 2020
מאיפה לי אם אני יכולה להפיץ לבד או חייבת לשכור שירותיהם של מפיצים? על היתרונות, החסרונות ותורת ה-Win-Win.
אתחיל מלציין נקודה חשובה – אני מתייחסת כרגע להפצה בארץ ולאחר סבב פסטיבלים בעולם. אני חושבת שאנשים חכמים ונהדרים כתבו מספיק מאמרים על מה הסדר הנכון מבחינת פסטיבלים – A ליסט, B ליסט, יהודים/ לא יהודים. אתם יכולים למצוא המון מידע באנגלית וגם בעברית על הנושא.
אני אצא מנקודת הנחה שאתם כאן כי אתם חושבים לנסות להפיץ את הסרט שלכם לבד וללא מפיצ/ה בארץ.
יש לעניין יתרונות וחסרונות ברורים, ואתם צריכים להיות כנים עם עצמכם ולהבין האם זה משהו שאתם מסוגלים לעשות לבד. ובכל מקרה - לבחון מה מתאים לכם בכל סרט וסרט. יתכן שיש סרט שיתאים להפצה עצמאית וסרט שיתאים יותר לעבודה עם מפיץ.
היתרון בלעבוד עם מפיצים הוא ברור והוא גדול – מדובר באנשי מקצוע שהקדישו את חייהם לנושא, אנשים בעלי נסיון רב, קשרים חשובים עם מנהלי פסטיבלים בעולם, בתי קולנוע וסינמטקים בארץ, מועדון לקוחות קיים, הבנה מערכתית חשובה ועוד. יש להם את היכולת להרים אתכם גבוה ומהר. ובעיניי הכי חשוב – הם מהווים חוצץ בין הסרט שלכם למי שמזמין אתכם. זה חשוב גם מבחינה טכנית וגם מבחינה נפשית. אכנס לזה בהמשך.
החסרון – אדבר על אחד עיקרי, אתם לא שם לבד. יחד איתכם יש עוד כמה עשרות יוצרים וסרטים נהדרים שרוצים להגיע בדיוק לאותם מקומות גם בארץ וגם בעולם, ומה לעשות, העולם קטן מדי בשביל כולם.
אז יתכן שאתם כאן גם שלא מבחירה, כי המפיצים בעצמם לא יכולים לקחת את כל הסרטים שמציעים להם.
חסרון נוסף שקשור בסיטואציה שנוצרה, הוא שאתם לבטח עייפים אחרי השקעה גדולה בעשיית הסרט, גיוס כספים, צילומים, התסריט לא עובד, בעיות טכניות בעריכה, אונליין מהגיהנום, סיוט של מיקס. בקיצור, אין לכם כוח. אבל מה, שמתם את הלב ואת הנשמה, וכנראה גם את החיסכון לחופשה הבאה. זה הבייבי שלכם, הקרביים, כל מה שרציתם להגיד לעולם. עכשיו תעצרו? בוודאי שלא, הרי עשיתם את הסרט עבור הקהל. אבל כמה עוד אפשר לשמוע לא?
כאן נכנס דבר שאני מאמינה בו מאד, והוא החוצץ ביניכם לבין העולם. זה לא חייב להיות בדמות מפיץ. בעיניי זה פשוט אדם שלישי שהודף התנגדויות ומנהל את המערך בצורה מקצועית ושקולה, עם המון רגישות, אבל עם קצת פחות מעורבות רגשית. הגיוני להגיד דבר כזה? זה יכול להיות כל אדם שאתם סומכים עליו והוא עליכם. חשוב שזה יהיה אדם שרואה בכם שליחים של המסר שהוא רוצה להעביר, שחושב שהסרט שלכם טוב לאללה ושכולם חייבים לראות אותו! אחד כזה שיש לכם חיבור טוב איתו. חברה טובה מהלימודים, החבר שהתנדב להפיק לכם את הסרט גמר, ידיד רחוק שפעם אמר לכם שהוא עוקב אחרי העבודה שלכם והוא מזה מבסוט ממכם והוא בדיוק בין עבודות. במילים אחרות – שותף לדרך.
זה מאד מקל על ניהול נכון של מערך הפצה לטווח הארוך. מרמת החשיבה האסטרטגית ועד לניהול הלו"ז, שירות לקוחות וגביית התשלומים. באופן עקרוני, אני אישית מאמינה שזה לא לעניין שבמאית תעמוד אל מול לקוח ותתמקח על המחיר של הסרט שלה ועל המפגש עמה וגם תרדוף אחרי זה אחרי הכסף. כשיש אדם נוסף מעורב, הבמאית נשארת "נקיה", גם אל מול הלקוחות וגם אל מול הקהל.
רוצה לציין בשלב זה, שיונתן ניר, הבמאי איתו אני עובדת בשנים האחרונות, ניהל את הכל לבד בצורה לא רעה בכלל במשך כמה שנים. מה זה לא רעה? הוא עשה את זה נהדר. אבל תוך שנתיים ביחד הכפלנו את כמות העבודה. תוך 4 שנים שילשנו את המכפלה. ההצלחה כמובן מורכבת מהרבה גורמים שהתחברו יחד, ואנסה להכנס לכל אחד מהם באריכות בהמשך, אבל בשורה התחתונה - אם לא בא לכם לעבוד במסות גדולות ויש לכם חוסן פנימי לעמוד אל מול לקוחות - אולי זה מה שמתאים לכם.
לא משנה באיזו דרך תבחרו - חשוב שתדעו מה עבודת ההפצה דורשת ממי שמנהל אותה. גם לתקשורת ביניכם וגם להמשך פיתוח העסק. למעשה, החזיקו חזק, עבודת ההפצה צריכה להיות בראש שלכם מהרגע שאתם חושבים על רעיון לסרט. כמה לא אומנותי מצידי להגיד.
כמה משלמים?
טוב, זאת שאלה שתמיד חוזרת על עצמה, ועליה תשובה עקרונית אחת - צריך למצוא קונסטלציה הוגנת לשני הצדדים. מה זה אומר? שהבמאי לא יפשוט רגל והשותף החדש ירגיש בנוח עם התשלום. מה שנקרא - Win-Win. אני חושבת שהאופציה ההגונה ביותר היא תשלום חד פעמי על הקמת מערך הפצה לכל סרט (שדורשת הרבה חשיבה וניהול אדמינסטרטיבי) ובהמשך אחוזים מכל הקרנה, מה שמקטין את הסיכון עבור הבמאי ונותן תמריץ להצליח. בנוסף, חשוב ששני הצדדים יבינו, ההתחלה היא לא פשוטה, כמו כל התחלה. וכן, שלא מדובר במשרה מלאה לא לבמאי ולא לשותף. כלומר, כל אחד מהצדדים יצטרך לעשות דברים נוספים בחייו, ביחד או לחוד.
יכולה להעיד על עצמי, רק בשביל לסבר את האוזן, לקח לי יותר משנתיים עד שיכלתי להפסיק להשלים הכנסה (שזאת דרך יפה להגיד - עד שהפסקתי למלצר ולחלטר מכל הבא ליד). אבל זה התאים לרוח התקופה, הייתי סטודנטית ומבחינתי זה נתן לי את הלגיטימציה להרוויח פחות ולהתנסות בהמון דברים. או יותר נכון... עשיתי תואר שני בשביל למשוך עוד קצת את היותי סטודנטית ולתת לעצמי את הלגיטימציה להמשיך לחרטט. עד שלקחתי החלטה חותכת להפסיק לבזבז אנרגיות ולהתחיל להתמקד.
החלום שלי הוא לעשות סרטים. ומה שמקרב אותי לעשיית סרטים, היא הפצה של סרטים. הדיל שלי עם יונתן היה מההתחלה כזה – אני אעשה משהו שאני פחות אוהבת, קרי הפצה, ובתמורה, הוא ישתף אותי בהפקה של הסרטים הבאים (לקח לי זמן למצוא משמעות בהפצה עצמה. אבל גם זה הגיע בסוף).
אז במקביל להפצה כתבתי הגשות, גייסתי כספים, הפקתי ימי צילום ופוסט וסך הכל - מעניין וכיף. אבל בכל זאת, הרי למדתי קולנוע, היו לי פערי ידע טכניים ומעשיים בשיווק. אז אחרי תקופה של עבודה משותפת, יונתן שלח אותי לכמה קורסים שנתנו לי כלים חשובים. על חשבונו. מציינת את זה כי חשוב שתבינו – אם מישהו עובד עבורכם, מדובר בהשקעה כספית ובתקופת הכשרה שלעתים אורכת הרבה זמן. השקעה יזומה מצדכם במי שעובד אתכם היא הכרחית וחשובה בשביל לשמור על אנשים טובים לטווח ארוך. אני מתעכבת על זה עוד רגע, כי שמעתי כבר על מן הלך רוח בסגנון – "תביאו סטודנטית ותשלמו לה 30 שקל לשעה והיא תעשה את העבודה". לא תאמינו, אבל סטודנטית שתעבוד בשבילכם עם הגישה הזאת תתן לכם בדיוק את מה שאתם משלמים לה. הלם.
אני נוטה להאמין שאנשים נשארים בעבודה לטווח ארוך מאחת משתי סיבות – או שהם ממש מוצאים משמעות בעבודה שלהם, או שהם מרוויחים טוב, ואם הצלחתם להשיג את שני הדברים - אין שום סיבה שהקשר הזה יגמר. אני רוצה לצטט איזה מחקר חשוב שאמר בדיוק את זה, אבל נראה לי שאפשר להסכים שזה פשוט נשמע הגיוני. בכל מקרה, לא יודעת מה אתכם, אבל לי באופן אישי אין את הפרבילגיה רק למצוא משמעות בעבודה שלי, אני ממש צריכה להתפרנס ממנה, וכל האוכל הטבעוני הזה פאקינג יקר. מה גם שכפי שציינתי זה לוקח זמן להגיע לתוצאות ומשם למשמעות.
אז אני חוזרת ומחדדת – יכול להיות שאפשר להתחיל מבסיס שעתי, אולי רק מאחוזים, או מכל קונסטלציה אחרת שתסתדר עבורכם. העיקר ששני הצדדים מרגישים שהתשלום הגון. והעיקר שתבינו שאי אפשר לשלם מעט ולצפות להכי הרבה. נשמע מובן מאליו, אבל פתאום כשזה נוגע לכסף שלנו שיוצא מהכיס, אנחנו לפעמים מתבלבלים.
נקודה חשובה נוספת בהקשר הזה - אתם צריכים להבין שאתם מתפתחים ביחד עם עוד אדם. אני יכולה לתת קרדיט גדול ליונתן על כך שהוא אפשר לנו לגדול ביחד. בכל זאת, נפגשנו בשלב שונה בחיים ובקריירה והרבה מההצלחה וההתקדמות שלי היו תלויים בו. הוא גם ידע ברגישות מופלאה לעשות את המעבר מהיותי סטודנטית לאישה עם ניסיון שיש לה גם הרבה מה להגיד והיא גם תמיד צודקת (סתם, אני צוחקת. אבל אני באמת תמיד צודקת). גם מבחינת הטון שלי בעסק וגם מבחינת השכר. למשל, כל הנושא של שכר שעתי הוא לא רלוונטי בשבילי, כי מבחינתי אני עובדת 24/7. העבודה היא אני ואני היא העבודה. זה נפלא וגרוע באותה מידה, אני למעשה אף פעם לא בחופשה וגם אף פעם לא בעבודה. אני תמיד בקצת משני הדברים. אבל זה מה שמתאים לי וזה לא היה עובד אם יונתן לא היה מבין את זה.
רוצה לומר לסיכום - מדובר במערכת יחסים שדורשת השקעה רבה והיא דו כיוונית. חשוב חשוב חשוב שבמקביל להתפתחות והמטרות האישיות שלכם, תהיו ערים לצרכים של מי שעובד איתכם. אני לגמרי מושקעת בתוך "יונתן ניר" - העסק, אבל במקביל יש לי גם ישות נפרדת ורצונות עצמאיים, ויונתן ואני מדברים על כך רבות ומקדמים האחד את השנייה בכיוונים האלה.
ואם אחרי כל זה אתם עדיין חושבים שמתאים לכם יותר לנהל את ההפצה של הסרט שלכם לבד ושזה הדבר הנכון עבורכם – לכו על זה. זה אפשרי טכנית ומעשית וניתן להגיע לתוצאות יפות מאד. רק קחו בחשבון שזה ידרוש מכם הרבה התעסקות.
#2 הפצה - ביחד או לחוד - מה היה לנו?
*השוו בין יתרונות לחסרונות לעבודה עם מפיץ בכל סרט מחדש.
*היו כנים עם עצמכם - האם מתאים לכם להפיץ לבד את הסרט שלכם או שאתם זקוקים לשותף.
*הבינו מה עבודת ההפצה דורשת (גם אם אימצתם שותף).
*מצאו מערכת תשלומים שעובדת עבורכם ועבור השותף החדש.
*טפחו את השותף והקשיבו לנטיות לבו.
*השקיעו במערכת היחסים עם השותף - זאת האחריות שלכם.
*אם מתאים לכם יותר לבד - לכו על זה בכל הכוח.
מוזמנים להגיב בתחתית הפוסט ולשאול שאלות. :)
תודה על התגובה! אני אתייחס לכל נושא התקציב בפוסט נפרד ומעמיק!
הי אלמוג, תודה על הבלוג, את כותבת נהדר! קראתי בשקיקה את כל ארבעת הפוסטים עד כה.
אשמח לקרוא על ההיבט הכלכלי של ההפצה. או בקצרה: מאיפה מגיע הכסף? כמו שאמרת אין הרבה כסף בתחום של קולנוע דוקומנטרי... ועם זאת המשכורת שלך, ההוצאות על גרפיקה, אתר, פרסום וכו' חייבות להגיע מהיכן שהוא, ולא להיות הפסד כלכלי עבור המפיק. איך עובד התשלום עבור כל סוג של הקרנה? מה האינטרס הכלכלי של הסינמטק / קולנוע / בית העם לארגן את ההקרנה? כמה אחוזים ממכירת הכרטיסים מגיעים אליכם?